10 belangrijke douane-instructies bij het versturen van uw goederen!
- Zorg er altijd voor dat u een CMR of een vrachtbrief/label bij uw zending voegt. Deze CMR of vrachtbrief/label moet u volledig en naar waarheid invullen.
- Er dient een juiste oorsprongsverklaring op de factuur te staan van uw goederen. Het land van productie van het goed is de oorsprong en niet het land van verzending. U kunt dit herkennen aan het label “made in …….”. Vanwege de invoerrechten is het van belang dat u de juiste informatie opgeeft aangezien u misschien ten onrechte kan worden aangeslagen. Daarnaast dient u rekening te houden met benodigde certificaten of verklaringen, dit is afhankelijk van de bestemming.
- Nooit de papieren, die bij uw zendingen horen zoals; facturen, certificaten, verklaringen en de vrachtbrief, in de zending plaatsen. Overhandig ze altijd aan de chauffeur! Anders kunnen de vervoerder en de douane uw goederen niet correct behandelen en levert dit vertraging op aangezien u voor nieuwe papieren moet zorgen.
- Altijd op de vrachtbrief vermelden welke certificaten en/of verklaringen u heeft bijgevoegd, zodat de partijen die uw goederen versturen extra op de hoogte zijn.
- Indien u een zending heeft buiten de EU, zorg er dan voor dat u bij de zending een Engelstalige commerciële factuur in minimaal vijfvoud bijvoegt. Zet op elk exemplaar met blauwe pen een originele handtekening
- Voor sommige gebieden die binnen Europa liggen of bij een EU-land horen moeten douanedocumenten opgemaakt worden. Dit zijn: Campioni d’Italia, Canarische Eilanden, Cyprus, Faeröer Eilanden, Gibraltar, Groenland, Guernsey, Helgoland, Jersey, Vaticaanstad.
- Mocht u een zending naar Nederland laten komen vanuit buiten de EU op basis van exworks (receiver pays/ontvanger betaald), dan bestaat de mogelijkheid dat u ook naast invoerrechten ook invoerheffingen dient te betalen over de transportkosten.
- Als u bederfelijke goederen, zoals etenswaren, bloemen, zaden, etc. gaat versturen dan heeft u een gezondheidsverklaring nodig is. Deze zijn te verkrijgen bij het ministerie van Landbouw en/of het ministerie van Volksgezondheid (WVC), www.minlnv.nl.
- Sommige landen eisen van de ontvanger een invoervergunning voor bepaalde goederen. Dit kan per land verschillen. De verantwoordelijkheid hiervan ligt bij de ontvangende partij.
- U kunt gebruik maken van een tijdelijke invoer, wanneer u slechts tijdelijk een product in het buitenland wilt hebben. Hierdoor hoeft u dan nauwelijks of geen invoerheffingen meer te betalen wanneer u het product weer terug invoert in Nederland (wederinvoer). Zorg dat uw vervoerder een ED69-document opmaakt en dat u op de factuur vermeldt “Temporary Export”. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat uw zending wordt herkend voor een tijdelijke uitvoer en dat de benodigde documenten worden opgemaakt.
- Voeg aan de factuur een Tax Identity Number (of een SSN- of EIN-number) toe van de ontvanger.
Note: Vanwege continue ontwikkelingen binnen het douanerecht kan er geen garantie gegeven worden op vermelde informatie.
Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen via support(at)myshipper.nl