verpakkings richtlijnen

Tips bij het verpakken van uw producten

1. Zorg altijd voor een vrachtlabel op de zending

Zorg er altijd voor dat de verzendgegevens op de pakket aanwezig zijn op de daarvoor geschikte plaats. Vaak is dit een label met een barcode. Mocht u geen label krijgen, zorg er dan voor dat afzender en ontvanger altijd vermeld staan.

2. Check op oude verzendlabels en/of vrachtbrieven en verwijder deze

Verwijder alle oude gegevens van de verpakking, anders bestaat de mogelijkheid dat die gegevens gebruikt worden voor de co├Ârdinatie van uw verzending. Dit kan ernstige vertraging tot gevolgen hebben.

3. Zorg dat de vrachtbrief goed en duidelijk op de zending geplakt wordt

Plak bij pakketten de vrachtbrief bovenop de doos, bij voorkeur rechterkant. Plak bij pallet de vrachtbrief aan de rechter voorkant. NIET bovenop!!!

4. Zorg dat de verpakking is afgestemd op de inhoud

Kleine dozen kunnen namelijk openbarsten en te grote dozen kunnen inklappen.
Het is verstandig om grote dozen op te vullen met opvulmateriaal zoals, piepschuim, etc.

5. Zorg voor kwalitatief goede schokdempende verpakking

Een verpakking dient tijdens transport schokken op te vangen en moet duurzaam zijn om te zorgen dat uw goederen netjes bij u klanten aankomen.

6. Check de buitenvoering van de kartonnen doos

Kijk of de doos gemaakt is van enkel, dubbel, driedubbel of vierdubbel gelaagd karton. Hoe dikker het karton, des te beter het beschermt.

7. Stapel kartonnen dozen altijd met de golfrichting omhoog

Golfkarton is het sterkst wanneer het met de golfrichting omhoog staat. Als de golfkartonrichting horizontaal ligt, is het zwakker en zal het daarom eerder inzakken.

8. Gebruik voldoende opvulmateriaal

Wanneer u gebruik maakt van opvulmateriaal, zorgt dit ervoor dat de inhoud van uw zending niet gaat schuiven tijdens het transport.

9. Sluit de verpakking op een goede manier af

Maak gebruik van brede tape of nylon straps om de zending goed af te sluiten. Dit zorgt er tevens voor dat er niet onopgemerkt iets bijgevoegd kan worden. Houdt u er wel rekening mee dat zendingen geïnspecteerd moeten kunnen worden door de douane!

10. Indien u breekbare goederen verstuurt, altijd in het midden van de verpakking plaatsen

Als u breekbare goederen verstuurd, is het belangrijk dat de goederen de zijkanten van de verpakking niet raken. Zorg daarom dat het product in het midden staat en vul de lege ruimtes op met opvulmateriaal. U kunt informatie zoals fragile en breekbaar op de verpakking vermelden, maar dit biedt geen garantie tegen breuk en is enkel informatief.

11. Bescherm randen en punten goed

Tijdens het vervoer zijn de randen en uiteinden van een product/zending extra gevoelig voor schade. Zorg er daarom altijd voor dat deze goed beschermd zijn.

12. Data-, beeld-, geluidsmateriaal bij verzenden goed beschermen dmv opvulmateriaal

Zorg bij het versturen van schijf materiaal in een envelop voor opvulling zodat uw product optimaal bescherm is.

13. Als een zending meer dan 30kg weegt plaats het dan op een pallet

Chauffeurs mogen niet zwaarder tillen dan 30kg. Dit is vastgesteld door de Arbodienst. U kunt hiervoor mini pallets gebruiken. Wanneer een zending zwaarder is dan 70kg is het raadzaam dit altijd op een pallet te vervoeren, omdat het anders onhandelbaar wordt voor de chauffeur. Vele vervoerders eisen dit in hun algemene voorwaarden.

14. Verpak opgerolde goederen zoals tapijt en papier in folie

Omdat opgerolde goederen kunnen glijden over de oppervlakte is het raadzaam gebruik te maken van extra stevig plastic. Bubbelfolie kan gebruikt worden om de producten nog beter te beschermen.

15. Verstuur vloeistoffen altijd in lekvrije containers

Tijdens het transport kan er veel gebeuren met uw zending. Wanneer u vloeistof in zakken of kartonnen dozen verstuurd, is de kans dat het gaat lekken enorm. Karton is vocht doorlatend. Lekkage zal ook andere kartonnen verpakkingen kunnen aantasten. Zorg er daarom altijd voor, dat vloeibare goederen lekvrij verpakt worden. Gebruik een container afgesloten met tape en verpakt dit extra in een stevige kartonnen doos.

16. Gebruik vetdichte papieren om vettige en sterk geurende vloeistoffen in te pakken

Vette stoffen geven vaak af en dienen daarom extra verpakt te worden. Hetzelfde geldt voor vloeistoffen die een sterke geur afgeven.

17. Poedermaterialen en fijne korrels altijd verpakken in dozen van harde vezelplaat

Kartonnen dozen zullen bij beschadiging veel van uw materiaal doorlaten en andere dozen aantasten. Het gebruik van harde vezelplaat beperkt dit risico.

18. Gebruik bij breekbaar plat materiaal kartonnen scheidingen

Scheidingen zorgen ervoor dat de breekbare producten niet tegen elkaar aan kunnen komen en verminderd daarom het risico op breuk tijdens het vervoer.